Det er registrert fredede kulturminner på mer enn 100 000 norske eiendommer. Nå er det blitt enkelt å finne ut om du for eksempel har en vernet gravplass på tomta.
På mange boligtomter er det registrert fredede arkeologiske kulturminner, som rester etter boplasser eller gravhauger,
– Det er både interessant og av stor betydning å få vite om slike funn er registrert på din eiendom, sier salgs- og markedsdirektør Sindre Landmark i Norsk Eiendomsinformasjon.
Norsk Eiendomsinformasjon leverer eiendoms- og kartinformasjon til privatpersoner, firmaer og det offentlige. Opplysninger om kulturminner er nå gjort tilgjengelige på nettportalen Infoland.no.
– Er det registrert faste kulturminner på eiendommen, kan du ikke grave, og det er nyttig å vite for eksempel om man skal kjøpe ny eiendom eller planlegger å bygge ut på en eiendom man allerede har.
Klare regler
Hovedregelen er at alle faste arkeologiske kulturminner fra før reformasjonen (1537) er fredet. Samiske kulturminner som er mer enn 100 år gamle er automatisk fredet.
Løse kulturminner som er eldre enn 100 år er statens eiendom. Finner eller grunneier har ikke eiendomsrett til slike kulturminner, ifølge Riksantikvaren.
Ved å søke i matrikkelen får du raskt svar på om det er registrerte kulturminner på din eiendom.
– Kulturminneregisteret er for lite kjent blant folk. Noen har derfor fått problemer med Riskantikvaren fordi de ikke har vært klar over at de har kulturminner på eiendommen. Riksantikvaren kan gi store bøter for uopprettelig skade på kulturminner, ifølge Landmark.
Viktig kilde
Matrikkelen er et viktig register med teknisk informasjon om alle norske eiendommer og er en del av portalen Infoland. Der er det enkelt å hente ut opplysninger om eiendom.
– Informasjonen som ligger i offentlige arkiver kan man ha bruk for mange ganger i livet, ikke bare hvis man vurderer å kjøpe ny eiendom eller ønsker å bygge, sier Sindre Landmark i Norsk Eiendomsinformasjon.